Yurt dışı akademik, vize, ticari, evlilik, taşınma ve benzeri pek çok başlıkta İkametgah Belgesi tercümesi talep edilmektedir. Bu işler için özellikle yurt içinde bulunmayan müşterilerimiz İkametgah Belgesi Nereden Alınır sorusunu yöneltmektedir. OSB Akademi Tercüme Bürosu olarak biz de müşterilerimize bu yazımızda amacına yönelik olarak hangi Yerleşim Yeri Belgesi nereden alınır sorusuna ilişkin detaylı bilgi vermeyi amaçladık.
Temel olarak belgede kişinin resmen ikamet ettiği, devlet sistemin kayıtlı adresini gösterilir. Bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için MERSİS sistemine kayıtlı adres anlamına gelir. Yurt dışında ise ülkesine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin kimi ülke sistemlerinde belediyelerde Adres Bildirim Büroları kimi ülkelerde Medeni Durum Ofisleri ve kimi ülkelerde bizimkine benzer Nüfus Dairesi adres takibi yapmaktadır. Merkezi yönetimin zayıf olduğu ülkelerde muhtarlık benzeri yerleşim yeri yönetimi veya polis kayıtlarından belge temin edilmektedir. Yani ülkesine göre İkametgah Belgesi Nereden Alınır sorununun cevabı da değişmektedir.
Bu soruya yeminli tercüme ihtiyaçları bağlamında cevap verebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti için öncelikle
olarak düşünebiliriz. İki belgenin de içerdiği bilgiler arasında bir fark yoktur. Ancak belgeye noter onaylı yeminli tercüme yaptırmadan doğrudan Apostil almak istiyorsanız ıslak imzalı belgeye ihtiyacınız var. Apostil büroları barkodlu belgelere doğrudan Apostil vermemektedirler. Apostil şerhi için belgenin üzerinde Apostil sistemine kayıtlı yetkili imza sahibinin imza ve kaşesi bulunmalıdır.
Ancak nihai olarak belgeye apostil olması da sizin için yeterli olabilir. Bu durumda hem işlemleri kısaltmak hem de maliyeti düşürmek için Noter Onaylı Yeminli Tercüme sonrasında belgeye apostil alabilirsiniz. OSB Akademi Tercüme Bürosu sizin adınıza Apostil şerhini alabilir. Süreç hakkında detaylı bilgi için danışman personelimizi doğrudan arayabilirsiniz.
Size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğünden temin edebilirsiniz. İlgili nüfus müdürlüğüne şahsen gitmeniz önemlidir. Aksi takdirde geçerli bir vekaletnameniz olmadan ailenizden başka biri ya da bir arkadaşınız sizin adınıza belgeyi alamaz. Bunun için noter onaylı bir vekaletname şarttır. Ayrıca yoğun nüfuslu ilçelerde önceden randevu alarak gitmek zorunda olabilirsiniz.
Islak İmzalı Yerleşim Yeri ve Diğer Adres belgesinin şunlar bulunur;
Eğer yurt dışında iseniz belgeyi konsolosluklardan da temin edebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları barkodlu yerleşim yeri belgesini e-devlet sisteminden doğrudan indirebilirler. Size gelmiş bir ikamet belgesini de aynı şekilde e devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Belgenin doğru olduğun böylece teyit edebilirsiniz. Barkodlu yerleşim yeri belgesinde şu bilgiler bulunur?
Oturum izni, vize, şirket kurulumu ve benzeri bazı durumlarda kurumlar daha detaylı adres bilgilerine ihtiyaç duyarlar. Ya da bazı kurumlar sitemden indirilmiş bir resmi belgeyi yeterli görürler. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları için 2 tür bulunmaktadır. Ancak İkametgah Belgesi Nereden Alınır sorusuna ilişkin cevap her ikisi için de aynıdır. Bu belgeler;
E devlet üzerinden veya ıslak imzalı olarak Nüfus Müdürlüklerinden henüz yabancı dilde yerleşim yeri belgesi alınamamaktadır. Ancak çoğu durumda belgeyi nihai olarak teslim edeceğiniz kurum belgeyi tercüme edilmiş olarak istemektedir. İngilizce veya ülkenin resmi diline çeviri yapılmış olmalıdır. Bu noktada kuruluşumuzdan bu yana binlerce İkametgah Belgesi tercüme ettik. Bu konuda hem çok deneyimliyiz hem de çok hızlı yapıyoruz. Belgenizin tercümesini kısa sürede hazırlayarak noter onayına hazır duruma getiriyoruz. İngilizce konuşulan ülkelerde yurt dışında ikamet eden kişiler genellikle belediyeler ve Vatandaşlık Ofislerinden bu belgeyi temin etmektedirler.
OSB Akademi Tercüme Bürosu olarak yerleşim yeri ve diğer adres belgenizi çok kısa sürede Almancaya çeviriyoruz. E devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinde Almanca ikametgah belgesi temin etmeniz maalesef mümkün değildir. Ancak büromuz almış olduğunuz Türkçe belgeleri kısa sürede Almancaya çevirmektedir.
Bunun dışında Almanca konuşulan bir ülkede ikamet ediyorsanız ülkelerine göre kurumlar değişiklik göstermektedir. Almanya, İsviçre veya Avusturya’da belediyelerden veya Vatandaşlık merkezlerinden temin edebilirsiniz.
Zaman zaman yabancı uyruklu müşterilerimiz de bize İkametgah Belgesi Nereden Alınır sorusunu yöneltmektedir. Bu durum yabancının statüsüne göre değişmektedir. Adres Kayıt Sistemine kayıtlı yabancılar e devlet üzerinden yabancı kimlik numaralarıyla bu belgeyi alabilirler. Bunun dışında kişi AKS’ye kayıtlı değilse kişiler İl Göç İdaresine başvurarak kısa sürede belgeyi alabilirler.
Yurt dışından yerleşim yeri adres belgesi alacak müşterilerimiz belgenin apostilli olup olmadığını kontrol etmelidirler. Yoksa belge Türkiye’ye geldikten sonra Apostil i ancak kendi konsolosluklarından alabilirler. Ancak pek çoğu için randevu almak gerekmektedir. Randevular çok ileri tarihlere verilen kişiler mağdur olmaktadır. Bunun yerine belgeyi apostilli olarak yurt dışından getirmeyi şiddetle tavsiye ediyoruz.
Büromuz yerleşim yeri belgelerinizi veya yurt dışından temin ettiğiniz adres bildirim belgeleriniz istediğiniz dile çeviriyor. Yeminli Tercüme, Noter Onayı ve diğer ihtiyaç duyduğunuz tüm onay süreçleriniz de sizin adınıza yapıyor.
Belgelerinizi;
Bununla birlikte amacınıza göre hangi tür bir beleye ihtiyacınız var? Ve ihtiyaç duyduğunuz bu ikametgah belgesi nerden alınır? Nasıl alınır? gibi sorularınız için 7/24 telefonun diğer tarafındayız.
Diğer Yazı ve Makaleler