Almanya Üniersitelerinden kabul almak, Almanyada üniversite okumak, dil kurslarına katılmak OSB Akademi ile artık daha kolay!!!!
Almanya üniversiteleri ücretsizdir. Avrupa’da parasız üniversite eğitimi için iyi bir fırsattır. Üstelik bu okullar dünya üniversiteleri sıralamasında başları çekmektedir. Bu nedenle Almanya, dünyanın her yerinden öğrencilerin ilgi odağıdır. Almanya, Bologna Yüksek Öğretim sürecine dahil olan ülkelerden biridir. Bu nedenle diplomaları dünyanın pek çok ülkesinde tanınmaktadır. Öğrencilerin eğitim esnasında yarı zamanlı çalışma fırsatları da olmaktadır. Bu da öğrencilere ailelerine yük olmadan eğitim hayatlarını sürdürme fırsatı verir. Almanyada üniversite okumak kariyeriniz için sayısız fırsatlar sunar.
Almanya Üniversitelerine başvurmak için tıklayın. Başvurular başladı. Güz sömestr için başvurular devam ediyor. Başvurular tamamlanmadan bizimle iletişime geçin.
Almanya Üniversiteleri
Üniversitelerin İngilizce bölümleri olsa da, Almanya üniversiteleri eğitim dili genellikle Almancadır. Genel itibarıyla bir bölüme başlayabilmeniz için C1 seviyesinde Almanca sınavını geçmiş olmanız gerekmektedir. Tabi bu sınavı resmi olarak kabul gören bir kuruluş yapmış olmalıdır. Ancak Almanca seviyeniz henüz yeterli değilse bile şartlı kabul başvurusu yapabilirsiniz. Herhangi bir üniversiteden kabul alırsanız üniversitenin kabul mektubuyla Almanya eğitim vizesi alabilirsiniz. Bu vize ile Almanca dil eğitimine Almanya’da devam edebilirsiniz. Nasıl yapacağınız konusunda detaylı bilgi almak için bilgilerinizi içeren formu doldurarak bizimle iletişime geçin. Almancanız yok diye beklemeyin! Almanya Üniversite Eğitimi için şartlı kabul var!
Almanya Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkelerinden biridir. Tüm eyaletlerinde toplamda 300’den fazla üniversite vardır. Bu üniversitelerin büyük bir bölümü dünya sıralamasında ilk bindedir. Mühendislik alanlarında dünya lideridir diyebiliriz. Bunun yanı sıra matematik, fizik ve kimya alanında uluslararası atıfta bulunulan çok sayıda araştırmanın sahibidir. Dünyaca ünlü akademisyenlerden ders almak sizin için bir hayal değil. Bunun için OSB Akademi ile hemen iletişime geçin!
Önceki paragraflarda bahsettiğimiz gibi Almanyada eğitimin dili Almancadır. Ancak İngilizce eğitim veren bölümlerde mevcuttur. Yabancı öğrenciler için bu bölümler genellikle ücretlidir. Almanya üniversiteleri dünyanın çok yerinden sayısız öğrenciye lisans, yüksek lisans, doktora derecesinde eğitim fırsatı sunmaktadır.
Almanya üniversiteleri hem teorik olarak akademik araştırma hem de sahada pratik eğitim imkanı sağlamaktadır. Öğrenciler daha üniversite eğitimi devam ederken iş tecrübesine sahip oluyorlar. Bu da ileride profesyonel iş hayatına atılırken iş bulmada çok büyük avantaj sağlamaktadır. Almanyada üniversite okumak iş hayatına atılmanızda büyük avantaj sağlar.
Almanya üniversiteleri, dünyanın pek çok ülkesine göre daha geniş program yelpazesi sunmaktadır. Bu nedenle uygun programı bulmak bir hayli zor olmaktadır. Ülkemizle Almanya akademik programlarının birebir aynı olmaması çok olasıdır. Uygulamalı eğitim çok iyi tatbik edilmektedir. Öğrenciler mezun olduğunda saha tecrübesine sahip olurlar. Birçok tarafsız araştırmaya göre uygulamalı eğitimi başarabilen en iyi eğitim sistemine sahip ülke Almanya’dır. Ayrıca öğrenci destek konusunda da en iyi ülkelerden biridir.
Almanya federal bir ülkedir. Özerk eyaletlerden oluşur. Eğitim sistemi yeknesaklığa yakın olsa da eyaletten eyalete farklılıklar bulunmaktadır. Ama genel olarak Almanya Üniversite eğitim sistemi Avrupa standardizasyonu kapsamında Bologna sürecine dahildir. Yani Almanya’da bir üniversitede aldığınız diploma sürece dahil olan diğer üniversitelerde de geçerlidir. Üyelik ülke bazında değil üniversite bazındadır. Ülkemizden de bazı üniversiteler Bologna sürecine dahildir.
Almanya üniversite eğitimi Temel Eğitim (Grundstudium) ve Ana Eğitim (Hauptstudium) olmak üzere ikiye ayrılır. Peki nedir bunlar?
Temel Eğitim (Grundstudium) • İçerik olarak temel bilgiye odaklanma • Temel bilgi ve becerilerin kazandırılması • Alanın geniş bir şekilde anlaşılması • Yapılandırılmış ders programı • Dersler ve konularda daha az seçim özgürlüğü • Ana eğitime hazırlık |
Ana Eğitim (Hauptstudium) • Uzmanlaşma ve derinleşme • Spesifik odak noktaları ve konulara yoğunlaşma • Güncel sorularla derinlemesine uğraş • Daha fazla bireysel sorumluluk ve bağımsızlık • Dersler ve konularda daha fazla seçim özgürlüğü • Meslek hayatına başlangıç veya ileri araştırmalar için hazırlık |
Almanya’da standart lisans (bachelor) eğitimi 3 yıldır. Yüksek lisans (master) ise 2 yıldır. Ancak süreyi Türkiyeden gidecek öğrenciler açısından da düşünmemiz gerekir. Eğer yeterli seviyede Almanca bilmiyorsak bu sürelere Almanca öğrenim sürelerini de eklemeliyiz. Almanca kursları üniversite bünyesinde olabileceği gibi özel kurslar da olabilir. Öğrenci öğrenim süresini normal seyrinde tamamladığında 3 yıl sonunda lisans diploması (Bachelor degree) sahibi olur. Bazı eyaletlerde mezun olmak için Staatprüfung (Eyalet Sınavı) testini de vermek gerekmektedir. Almanyada üniversite okumak akademik yıl açısından da avantaj sağlar.
Almanya Üniversite Okumak İçin Başvuru ve Kabul Şartları
Genel olarak
Almanyada üniversite eğitimi için yeterlidir. Ancak istisna ve detaylar mevcuttur. Bunları da müteakip alt başlıklarda anlatacağız.
Lise Mezuniyet Belgesi veya Lise Diploması
Anadolu Lisesi veya Fen Lisesi mezunu olmak gerekmektedir. İmam Hatip Lisesi, Meslek Lisesi veya Açık Öğretim Lisesi mezunları kabul alamamaktadır. Ancak söz konusu liselerden mezun olanlar YKS ile bir programa yerleştikten ve o programda en az bir yıl devam ettikten sonra Studienkolleg şartından muaf olurlar. Böylelikle bir yıl gecikmeli olarak Almanya Üniversite eğitimi için başvurabilirler.
YKS İle Bir Programa Yerleşme
Almanya üniversite eğitimi başvurusunda en önemli husus burasıdır diyebiliriz. Başvuru yapabilmeniz için öncelikle bir programa yerleşmeniz şart. Yerleştiğiniz program çok önemli. Zira bir mühendislik fakültesine yerleştiyseniz kesinlikle Almanyada hukuk bölümüne başvuramazsınız. Almanyada hangi bölümde üniversite eğitimi almak istiyorsanız YKS ile Türkiyede o bölüm veya benzerine yerleşmeniz şart.
Evet var. Buna iki açıdan cevap verebiliriz. Amaç illaki Almanya olsun neresi olursa olsun fark etmez düşüncesi varsa Türkiye’de hangi üniversiteye yerleştiğinizin bir önemi yok. Ancak bir hedefiniz varsa, Türkiye’de akademik sıralamada çok gerilerde olan bir üniversiteye yerleşerek Örneğin Münih Teknik Üniversitesinden kabul alamazsınız.
Türkiyede mezun olduğunuz lise Abitur, IB, GIB diplomalarından birini veren bir lise ise YKS ile bir yüksek öğretim programına yerleşme şartı yoktur. Bu diplomalara sahip öğrenciler direkt olarak Almanya Üniversitelerine başvurabilirler.
Almanca Dil Sertifikası
Genel anlamda Almanya’da Üniversite eğitimine başlayabilmek için C1 seviyesinde Almanca gerekiyor. Ancak bazı istisna bölümler B2 de kabul edebilir. Dil sertifikası uluslararası tanınırlığı olan Goethe, TELC, TestDaf veya ÖSD’den birinden olmak zorundadır. Önceki paragraflarda da bahsettiğimiz şekilde C1 seviyesinde Almancanız yoksa ilk etapta şartlı kabul alabilirsiniz. Ancak programın tanıdığı süre içerisinde seviyenizi C1’e taşımanız gerekmektedir. Bunu iki türlü yapabilirsiniz. Tanınan süre içerisinde Türkiye’de kalıp çeşitli araçlar veya kurslarla Almanca öğrenebilirsiniz. Veya bunun yerine ilk etapta Türkiye’de A2 seviyesiyle eğitim vizesi aldıktan sonra Almanya’da yerinde dil eğitimiyle seviyenizi C1’e çıkarabilirsiniz. Bunlar için Almanya’da üniversitelerin hazırlık kursları veya özel eğitim kurumlarının kursları bulunmaktadır. Tercih size kalmaktadır. Almanyada üniversite okumak için dil çok önemlidir.
İngilizce Dil Sertifikası
Almanca yerine İngilizce eğitim veren programları da tercih ederek pekala Almanyada Üniversite öğrenimi yapabilirsiniz. İngilizcede de dil seviyesi C1’dir. Aynı şekilde dil sertifikanız uluslararası tanınırlığı olan IELTS, TOIC veya TOEFL’dan olmak zorunda. Bunun yanında Almanyada eğitim vizesi için yine en az A2 Almanca bilmeniz gerekir.
Bizim açımızdan özel üniversitelerin avantajı daha kolay kabul vermesidir. Almanca dil sorunu olanlar için de İngilizce bölümler daha fazladır.
Almanya'da şu anda yaklaşık 400 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların 240'ı kamuya ait, 39'u ise kiliseye bağlıdır. 113'ü özel yükseköğretim kurumlarıdır ve bunlar arasında özel üniversiteler (20), özel uygulamalı bilimler üniversiteleri (87), özel sanat ve müzik yüksekokulları (3) veya kendine özgü yapıda yükseköğretim kurumları yer alır. Almanya'daki 15 özel üniversitede doktora yapma imkânı bile bulunmaktadır.
Devlet üniversitelerinde pek çok program için öğrenim dili almancadır. Bunun da seviyesi C1’dir. Ancak C1 seviyesinde diliniz yoksa bile almanya üniversite eğitimi için şartlı kabul alabilirsiniz. Ancak Almanya Üniversitelerinden şartlı kabul alarak almanyada bir almanca dil kursuna katılabilmek için zaten türkiyede en az A2 seviyesinde olmanız gerekmektedir.
Almanyada pek çok üniversitenin bünyesinde almanca hazırlık kursları bulunmaktadır. Bunun yanında çok sayıda özel kuruluş ta almanya üniversite eğitimine yönelik olarak dil kursları sunmaktadır. Her iki kurs ta kısa sürede öğrenciyi üniversite eğitimine hazırlamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle kurs müfredatları oldukça yoğun olmaktadır.
Özel kurslar ile develet üniversitelerinin dil kursları arasında ekonomik olarak farklılık bulunmaktadır. Devlet ünivesiteleri ekonomik açıdan daha avantajlıdır.
Öğrenci halihazırdaki dil seviyesine göre bir kurstan eğitime başlar. Buna bağlı olarak kurs süreleri genellikle 6 ila 12 ay arasında değişmektedir.
Dil kurslarını başarıyla tamamlamış olmak üniversite eğitime katılım şartını yerine getirmiş olmak anlamına gelmemektedir. Kabul aldığınız programa başlayabilmeniz için uluslarası kabul gören Goethe, ÖSE, TestDaf veya TELC sınavlarından yeterli puanı alarak dil seviyenizi sertifikalandırmanız gerekmektedir.
Almanya üniversitelerinde kabul aldığınız program dahilinde Almanca hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Eğitime başlayacak öğrencileri yeterli seviyede Almanca bildiği kabul edilerek eğitime başlatmaktırlar. Ancak Almanya dışından gelecek öğrencileri belirli bir sürede yeterli Almanca dil seviyesine gelmeleri şartıyla programlara kabul etmektedir. Normal lisans progamının süresi 3 yıl olarak düşünüldüğünde şartlı kabul süresini hazırlık sınıfı olarak değerlendirebiliriz. Türkiye ile karşılaştırdığımızda 4 yıllık standart lisans programına göre sene kaybı olmamaktadır. Bu süre zarfında dil seviyesini ne şekilde yükselteceği kendi tercihlerine bağlıdır.
Almanya Üniversite eğitimi süresince ailenize yük olmadan kendi masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Almanya eğitim vizesi öğrencilere kısmi çalışma izni verir. Bu izin ile öğrenciler çeşitli işlerde ara eleman olarak çalışabilirler. Üniversite kütüphaneleri, garsonluk, kasiyerlik ve benzeri part-time işlerde çalışabilirler. Bunun için Almanya Üniversitelerinde öğrenci olduğunuzu kanıtlamanız yeterlidir.
Bu çalışma iznini iki şekilde değerlendirebilirsiniz;
Almanyda üniversite okumak için ağır maddi külfete katlanmak zorunda değilsiniz.
Şartlı Kabul Eden Almanya Üniversiteleri
Pek çok Almanya üniversiteleri şartlı kabul veriyor. Ancak bazı üniversiteler şartlı kabul ile öğrenci almıyor. Veya aynı üniversite a bölümüne şartlı kabul ile öğrenci kabul ederken B bölümüne kabul etmiyor. Burada önemli olan hangi programı istediğinizi önceden çok iyi bilmektir. Ayrıca eğitim danışmanlarımız bu konuda son derece deneyimlidir. Bu konuda detaylı bilgi almak için hemen OSB Akademi’yi arayın.
Evet, Almanya'daki birçok kolej ve üniversitede İngilizce eğitim almak mümkündür. Birçok yüksek lisans programı özellikle İngilizce olarak sunulmaktadır ve ayrıca giderek artan sayıda İngilizce lisans programı da vardır.
Almanya'da birçok program Almanca olarak sunulsa da, giderek daha fazla program uluslararası öğrencileri ağırlamak amacıyla İngilizce olarak da verilmektedir. Eğer her zaman bir Alman diploması hayali kurduysanız ama Almanca'yı sıfırdan öğrenmekten endişe duyduysanız, endişelenmeyin! Sizin için başka seçenekler de mevcut.
Münih Teknik Üniversitesi, Ludwig Maximilian Üniversitesi, Heidelberg Üniversitesi ve diğer birçok Alman üniversitesinde İngilizce eğitim alabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi almak için lütfen danışmanlarımızla iletişime geçiniz.
Büyük çoğunluğu evet. Almanyada üniversite okumak ücretsizdir diyebiliriz. Ama bazı eyaletlerde yabancı öğrenciler için dönemlik harç ücretleri alınmaktadır. Ancak bu ücretlerde Türkiye’deki eğitim masraflarıyla karşılaştırdığımızda çok da büyük rakamlar değildir. Ücretli programlar 500-2000 Euro civarlarını bulabilmektedir. Eyaletlerin kahir ekseriyetinde harç ücreti yoktur.
Almanya üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler kendi programlarıyla ilgili ek donanımlara sahip olmak için özel kurslar alabilirler. İkinci yabancı dil veya software programları gibi kursları ek ücret ödeyerek üniversiteden alabilirler.
Bazı üniversiteler Türkiye’deki pek çok üniversite gibi çift ana dal imkanı da sunmaktadır. Bazılar ikinci ana dal için ücret isterken bazıları ücretsiz olarak sunmaktadır.
Özel üniversitelerde eğitim harçları programa ve eyaletine göre değişkenlik göstermektedir.
Almanya Üniversite Ücretleri Ne Kadar?
Önceki paragraflarda da bahsettiğimiz gibi eyaletlerin çoğunda Devlet üniversiteleri ücretsiz. Eğitim adı altında herhangi bir bedel ödenmemektedir. İlaveten öğrencilere yaşam maliyetlerini kolaylaştırmak için devlet pek çok harcama kaleminde indirimlerle destek sağlamaktadır.
Bunun yanında bazı eyaletler uluslararası öğrencilerden eğitim harcı almaktadır. Bu harçlar dönemlik olarak 200-2000 Euro arasında değişmektedir. Özellikle Almanyanın refah düzeyi en yüksek eyaleti olarak Baden-Wütenberg uluslararası öğrencilerden eğitim harcı almaktadır. Ancak bu harçlar mevcut haliyle Türkiyedeki özel veya vakıf üniversitelerin ücretleriyle karşılaştırılamayacak kadar azdır. Bu açıdan söz konusu ücretlerin azlığını dikkate alarak bu eyaleti de tercih etmekten çekinmenize gerek yoktur. İlaveten dünyaca ünlü pek çok alman markası bu eyalette olduğundan staj ve mezuniyet sonrası iş imkanı da en fazla burada bulunmaktadır diyebiliriz.
Almanya Üniversitelerine Başvuru için Gerekli Belgeler Neler
Öncelikle Almanya’da üniversite eğitimi almak istediğiniz programı belirlemelisiniz. Sonrasında danışmanlarımız sizin adınıza tercih ettiğiniz bölgeye göre üniversitelere başvuru yapmaktadır. Başvuruyu iki aşamada değerlendirebiliriz. İlk olarak dil bilmeden önce şartlı kabul almak için başvuru yapılır. Bunun için gerekli belgeler;
İkinci olarak şartlı kabul sürecinde dil problemini çözdükten ve C1 sertifikasını aldıktan sonra dilerseniz şartlı kabul aldığınız programa devam edebilir, veya almanyadayken yeni programlara da başvurabilirsiniz. Almanyada uzunca bir süre bulunduktan ve tecrübe kazandıktan sonra programınızı değiştirmek isteyebilirsiniz. Almanyada üniversite okumak için gerekli belgeler;
Genel olarak istenen belgeler bunlardır. Üniversiteler bunların dışında da belgeler isteyebilirler.
Senede iki defa başvuru yapabiliriz. Eğitime doğrudan Eylül veya Ekim aylarında başlamak zorunda değilsiniz. Güz döneminde veya bahar döneminde başlayabilirsiniz.
Almanya Üniversite Güz Dönemi Başvuru Tarihleri
Güz döneminde derslere başlamanız için 15 Temmuz tarihine kadar başvuru yapabilirsiniz. 15 Temmuz tarihi ülke genelinde yaygın olan tarihtir. Bazı üniversitelerin son başvuru tarihleri 30 Mayıs ya da 30 Haziran tarihleridir. Burada önemli olan süreci danışmanlarımızla sürdürmenizdir. Danışmanlarımız bu konuda son derece tecrübeli olduğu için tarih kaçırma söz konusu olmayacaktır.
Almanya Üniversite Bahar Dönemi Başvuru Tarihleri
Her üniversite bahar dönemi ilk ders başlangıcı olacak şekilde öğrenci kabul etmemektedir. Bahar dönemine yeni öğrenci kabul eden üniversiteler için genel başvuru dönemi 15 Aralık-15 Ocak’tır. Dersler Şubat-Mart aylarında başlamaktadır.
Evet. Almanyanın her üniversitesinin verdiği diploma için YÖK’ten denklik alabilirsiniz. Denkli sürecinde de OSB Akademi danışmanları sizi desteklemektedir. Denkli sürecinde neler yapmanız gerektiği ayrıntılı olarak başka yazılarımızda bulabilirsiniz.
Almanya Üniversiteleri Denklik İşlemleri
Almanyada üniversite okumak prestijli bir akademik kazanıma sahip olmak demektir. Danışmanlarımız Denklik işlemleri konusunda çift taraflı destek olabilmektedir. Eğer almayadan bir üniversiteden mezunsanız ve diplomanıza denklik almak istiyorsanız genellikle gerekli işlemler;
Ankara dışında bulunan müşterilerimiz için büromuz danışmanları vekalet ile YÖK’e belge teslim etmektedir.
Eğer Türkiye’de bir üniversiteden mezunsanız ve almanyada diplomanızın tanınmasını istiyorsanız Almanya’da buluna çözüm ortaklarımız tüm başvuru sürecini sizin adınıza takip ediyor. Detaylı bilgi için lütfen arayın.
Almanya üniversitelerine nasıl başvuru yapılır?
İlk olarak üniversite kabulünü bekliyoruz. Üniversite kabul belgesini aldıktan sonra Almanya Konsolosluklarına eğitim vizesi başvurusu yapıyoruz. Bu vize D tipi vize olarak adlandırılmaktadır.
Burada bir husus çok önemlidir. Hangi konsolosluğa başvurmanız gerekiyor? Teknik olarak ikametgahınıza göre başvuru yapmak zorundasınız. Ancak müşterilerimiz konsoloslukların talep ettikleri dil seviyelerini göz önünde bulundurarak buna göre hazırlanmalıdırlar. Bu ne demek? Mevcut durumda İstanbul Konsolosluğuna başvurduğunuz zaman geçici kabulde eğitim vizesi için A2 sertifikası yeterlidir. Ancak başvuruyu Ankara konsolosluğuna yaparsanız söz konusu konsolosluk B1 seviyesi sertifikası talep etmektedir. Bu durumda bir değişiklik olduğu zaman sayfamızdaki bu bilgiyi güncelleyeceğiz.
Bunun yanında vizede dikkat edeceğiniz ve son derece önemli hususlar;
- Almanya’daki yaşam ve eğitim masraflarınızı karşılayacak ekonomik gücünüzün bulunduğunu belgelerle kanıtlamalısınız. Almanyada bir bloke hesap açabilirsiniz veya Almanyadan bir garantör bulabilirsiniz. Bunlara ilave olarak vize başvuru dosyasına gelirinizi veya servetinizi kanıtlayacak belgeleri de koymalısınız.
- Vize süreniz bittiğinde herhangi bir sebeple yasadışı olarak Almayada kalmayacağınıza vize memurunu ikna etmelisiniz.
Almanya’da yaşam masrafı ne kadar? Babam ne kadar ödeyecek?
Bu sizin yaşam alışkanlıklarınıza göre değişmektedir. Aynı zamanda üniversitenin bulunduğu şehir veya eyalet de çok önemli bir etkendir. Standart bir öğrencinin yıllık masrafı 12 bin Euro civarındadır. Devlet öğrencilere pek çok alanda indirim uygulayarak destek olmaktadır. Öğrenciler toplu taşımadan öğrencilikleri boyunca ücretsiz olarak faydalanmaktadırlar. Birçok alanda da benzer destekler mevcuttur.
Almanya’da Ev Kiraları Ne Kadar?
Bu konuda bir kral dairesinde kalacak öğrenciyi dikkate almadan ekonomik şartlara göre bir bilgi verebiliriz. Aylık 300 Euroya tek kişilik oda bulmak mümkündür. Arkadaşlarınızla birlikte kalarak çok daha ucuza alternatif çözümler bulabilirsiniz. Üniversitenin sağladığı yurt imkanlarından faydalanabilirsiniz.
Almanya’da Öğrenci İçin Gıda Fiyatları
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ekonomik olarak yaşamak durumunda olan öğrenciler için birkaç temel besin maddelerinin güncel fiyatlarını aşağıda sunduk. Çeşitli marketlerden veya indirimleri kovalayarak maliyeti daha da azaltmak mümkündür. Listemiz yalnızca almanyada üniversite okumak isteyen öğrencilere fikir vermesi açısından hazırlanmıştır.
€ (±) | |
12’li Yumurta | 3,00 |
1 lt Süt | 1,00 |
Domates 1 Kg | 3,00 |
Siyah Zeytin 1 Kg | 5,71 |
Beyaz Peynir 1 Kg | 12,00 |
Yoğurt 1 Kg | 1,00 |
Ayçiçek Yağı 1 Kg | 1,00 |
Soğan 1 Kg | 1,30 |
Tavuk 1 Kg | 6,50 |
Patates 1 Kg | 1,30 |
Kırmızı et 1 Kg | 10,30 |
Pirinç 1 Kg | 1,93 |
Ekmek 1 Somun | 1,30 |
Makarna 1 Paket | 1,00 |
Türkiye’de bir liseden mezun olup Almanya’da üniversite okuyabilir miyim?
Elbette. Örgün eğitim kurumlarından lise mezunu olursanız Almanya üniversite eğitimi için başvuru yapabilirsiniz.
Almanya’da üniversite okumak için ne yapmalıyım?
Bizi aradığını takdirde sizi detaylı olarak bilgilendirebiliriz. OSB Akademi danışmanları tüm tecrübesini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyar. Danışmanlarımız sizden gerekli belge ve bilgileri aldıktan sonra çeşitli üniversitelere sizin adınıza başvuru yapıyorlar. Süreç çok karmaşık bir süreç değildir. Size sadece yeterli dil seviyesine ulaşmak için çaba harcamanız kalıyor. Gerisini sizin adınıza biz yapıyoruz.
Almanya üniversitelerine başvuru için sınav var mı?
Yok diyebiliriz. Sadece tıp gibi bazı alanlarda üniversiteler uluslararası bazı sınavlardan geçmenizi isteyebilir. Özellik isteyen bu alanlara başvuruda bulunacak öğrencilerimizin hangi sınava gireceklerini öğrenip ona göre hazırlanmaları gerekmektedir. Gerekirse bu konuda profesyonel yardım almaları gerekir. Ayrıca sınav tarihleri standart olmadığından özellikle takip edilmesi gerekmektedir.
Açık öğretim lisesinden Almanya’da üniversite başvurabilir miyim?
Hayır. Bunun için birkaç çözüm sunabiliriz. İlk olarak son senenizde bir örgün eğitim kurumuna geçerek orada tamamlayabilirsiniz. Yada önceden bir örgün eğitim kurumunda lise öğrenimine devam ediyordunuz ancak üniversite sınavına hazırlanmak için son sene açıköğretime geçtiniz ise bazı üniversiteler kabul etmektedir. Son olarak Türkiyede üniversitede bir programa yerleştikten sonra orada bir eğitimi yılını tamamlamalısınız. Ardından Almanya üniversite başvurusu yapabilirsiniz.
Abitur Diploması ile Almanya Üniversite başvurusu yapabilir miyim?
Evet. Hatta üniversite sınavına bile girmeden başvuru yapabilirsiniz. Üstelik Almanca ağırlıklı bir eğitim gördüğünüz için kabul alma şansınız daha da fazladır. Türkiye’de Abitur diploması veren liseler İstanbul Alman Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesidir. Abitur ile Almanyada üniversite okumak için kabul almak daha kolaydır.
IB Diploması ile Almanya üniversitelerine başvuru yapabilir miyim?
Türkiye’de yaklaşık 60’a yakın lise IB (International Baccalaureate) diploması veriyor. Evet bu diploma ile de YKS’ye girmeden Almanya üniversite başvurusu yapabilirsiniz. Ancak durumunuzu garantiye almak için YKS’ye girerek bir başvuru yapmalısınız.
GIB (Gemischtsprachiges Internationales Baccalaureate) ile Almanya’da üniversite başvurusu yapılır mı?
Evet. Türkiye’de GIB (Karma Dilli Bakalorya) diploması veren liselerden mezunsanız, YKS’ye girmeden Almanya üniversite başvurusu yapabilirsiniz.
Almanya’da üniversite okumak için Almanca bilgisi şart mı?
Evet. İngilizce bölümleri tercih etseniz bile Almanya eğitim vizesi alabilmeniz için A2 seviyesi Almanca bilgisi gerekiyor. Bunun dışında İngilizce programları tercih edebilirsiniz. O zaman üst seviyede almanca bilgisine ihtiyaç yoktur. Ancak Almanya’nın geniş iş sahasında kendinize iyi gelir getiren bir iş bulmanız için Almanca eğitim programlarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca İngilizce bölümlere başvuru sayısı çok fazladır. Bu nedenle kabul alma olasılığı Almanca programlardan daha düşüktür.
Almanya’da Üniversite Okumak İçin Gerekli Puanlar ve Şartlar Nelerdir?
Almanya’da üniversite okumak için kaç puan gerekir?
Puan dolaylı olarak önemlidir. Daha önce de bahsetmiştik. Türkiye’de yerleştiğiniz üniversite ve program önemlidir. Almanya’da dünya sıralamasında önemli yere sahip üniversiteleri hedefleyen öğrenciler Türkiye’de üniversite sınavından yüksek puan alarak iyi bir üniversite istediği programa yerleşerek Almanya’daki hedefine daha kolay ulaşabilir. Ancak Türkiye içinde bile akademik başarı olarak sonlarda gelen üniversitelerin programlarına yerleşerek Almanya üniversite kabulü almak mümkün.
Türkiye’deki üniversite, Almanya’daki başvurum için önemli mi?
Özllikke yoğun talep alan Almanya Üniversitesi öğrencileri elerken, öğrencinin ülkesinde yerleştiği üniversite ve programın dünya sıralamasındaki yeri belirleyicidir. Bunun yanında lise not ortalamanız da kabul için önemli kriterlerden biridir.
Türkiye’deki üniversiteden Almanya’ya geçiş yapabilir miyim?
Evet. Ancak bu geçişi üçüncü sınıftan önce yapmanızı tavsiye ederiz. Üçüncü sınıftan sonra kabul almanız çok zordur. Önceki sınıflarda transkriptinizle başvuruda bulunabilirsiniz. Türkiyede almış olduğunuz dersleri orada saydırmanız da mümkündür. Ancak yine dil seviyeniz C1 olmalıdır.
Türkiye’de özel ya da devlet üniversitesi kazanmam fark eder mi?
Hayır. Fark etmez. Önemli olan üniversitenin başarı sıralaması ve sizin yerleştiğiniz programdır. YKS ile Türkiyede YÖK tarafından resmi olarak tanınan herhangi bir üniversitenin dört yıllık programlarına yerleşmeniz yeterlidir.
Almanya’da üniversite okumak istediğim bölüm, Türkiye’de kazandığım bölümle aynı olmak zorunda mı?
Kısmen hayır. Ancak benzer olmak, veya yüzde 70-80 oranında ortak derslerin bulunması gerekir. Örneğin Türkiye’de bir elektrik mühendisliğinden Almanya üniversite eğitimi kapsamında makine mühendisliğine başvurabilirsiniz. Ancak bir mühendislik fakültesinden kesinlikle bir hukuk fakültesine başvuramazsınız.
Almanya’daki Devlet ve Özel Üniversitelerin Farkları
Devlet ve özel üniversiteler arasındaki fark nedir?
Farkı ücrettir. Almanya devlet üniversiteleri çoğunlukla ücretsizdir. Ücret talep eden eyaletler dahi fahiş fiyatlar talep etmemektedir. Buna mukabil Özel Üniveritelerin ücretleri oldukça pahaldır. Ancak Özel üniversitelerden kabul almak devlet üniversitelerinden daha kolaydır. Ayrıca özel üniversiteler daha fazla İngilizce program seçeneğine sahiptir. Mezuniyet sonrasında iş bulma olanağı açısından bir fark yoktur.
Eğitim Süresi ve Ücretler
Almanya üniversite eğitimi ne kadar sürer?
Almanya’da lisans eğitimi genellikle 3 yıl, yüksek lisans ise 2 yıl sürer. Tabi bu süreler yeterli Almanca seviyesinden sonrası için geçerlidir. Yeterli Almanca seviyesine sahip olmadan şartlı kabulle Türkiye’den gidecek bir öğrenci için bu sürelere Almanca kurs sürelerini de eklemek gerekir. Almanca kurs süreleri de normal şartlarda 6-12 ay civarındadır.
Almanya üniversite eğitimi ücretli mi?
Devlet ünviersitelerinin çoğunluğu ücretsizdir. Özel üniversiteler doğal olarak ücretlidir. Bazı eyaletlerde devlet üniversitelerinde dönemli harç ücretleri alınır. Ancak bu meblağlar çok yüksek rakamlar değildir.
Almanya’da Üniversite Denklik ve Çalışma İmkanları
Almanya üniversitelerinin Türkiye’de denkliği var mı?
Evet var. Almanya’daki üniversitelerin diplomalarına standart bir prosedürle Türkiye’de denklik alınır. Almanya üniversite eğitiminden mezun olanların dünyanın birçok ülkesinde denklik için endişe etmelerine gerek yoktur.
Almanya’da üniversite okurken çalışabilir miyim?
Evet. Almanya üniversite eğitimi alan öğrenciler haftada 20 saati aşmamak şartı ile part time işlerde çalışabilir. Tatillerde 40 saat çalışabilirsiniz. Sadece tatillerde çalışabileceğiniz işler bulursanız ders zamanı çalışmanıza gerek olmayabilir.
Almanya’da üniversiteler dünya sıralamasında kaçıncı sıradadır?
Almanyada 60 tan fazla üniversite dünya sıralamasında yerini almıştır.
Burslar ve Yüksek Lisans
Almanya’da burslu üniversite okumak mümkün mü?
Devlet tarafından sağlanan standart bir burs yok. Akademik başarılarınız özel kurum ve kuruluşlardan burs almak mümkün. Bu da sizin çabalarınıza bağlıdır.
Almanya’da yüksek lisans yapmak için not ortalamam kaç olmalı?
Not ortalamanız en 3.0 olmalıdır. Tabi not ortalaması bir ön şarttır. Bunun dışında hangi üniversitede eğitim gördüğünüz ve programınız ve referanslarınız çok önemlidir.
Almanya’da Bloke Hesap ve Vize İşlemleri
Bloke hesap nedir ve nasıl açılır?
Almanya üniversite eğitimi için maddi gücünüzü kanıtlamanız gerekir. Eğitim süresince yaşam ve sağlık masraflarınızı karşılayabileceğinizi ispatlamalısınız. Aksi takdirde Almanya öğrenci vizesi almak mümkün değildir. Bunun için ilk adım olarak Almanyada bloke hesap açmanız gerekiyor. Bu hesaba da 11.208 Euro para yatırmanız gerekiyor. Bu rakam senelik olarak küçük değişiklikler gösterebilir. Hesaptaki paranız aylık dilimler halinde blokesi kaldırılarak sizin kullanabilmeniz sağlanır.
Garantör Nedir?
Bloke hesap açmayacaksanız Almanyada yaşayan bir garantör bulmalısınız. Bu garantörün sizin masraflarınızı karşılayacak bir resmi belge sunmanız gerekir.
Bloke hesap ve Garantörlük hakkında detaylı bilgi için lütfen OSB Akademi danışmanlarını arayınız.
Almanya’da hangi üniversite dereceleri sunuluyor?
Çok çeşitli akademik dereceler sunulmaktadır. Ancak başlı başına ayrı bir makale ile anlatılabilir. Burada sadece Lisan ve yüksek lisans derecelerini listelememiz yeterli olacaktır.
1. Bachelor (Lisans)
Lisans dereceleri genellikle 3 ila 4 yıl süren programlardır ve ilk meslek yeterliliği kazandıran eğitim seviyesini temsil eder.
2. Master (Yüksek Lisans)
Yüksek lisans dereceleri, genellikle 1 ila 2 yıl süren programlardır ve lisans eğitimini tamamlayan öğrencilere daha ileri düzeyde uzmanlık kazandırır.
Almanya üniversitelerinde eğitim almak ve başvuru sürecini kolay yönetmek için OSB Akademiyi tercih edin! Almanyada üniversite okumak artık daha kolay.
Diğer Yazı ve Makaleler