Günümüzde artık birçok kişi, yurt dışında iş yapma, eğitim alma veya seyahat etme gibi amaçlarla belirli resmi belgeleri hazırlamak zorunda kalıyor. Bu belgelerin yasal olarak geçerli olması içinse genellikle apostil işlemi yapmamız gerekiyor. OSB Akademi sizin adınıza tüm onay sürçlerini yapıyor. Peki, apostil nedir ve bu işlem nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar....
Apostil resmi bir belge üzerinde buluna imzanın ve taşıdığı mührün gerçekliğinin onaylanması sistemidir. 5 Ekim 1961 Lahey Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması. Bu sözleşmesi imzalayan taraf ülkeler arasında kullanılmaktadır. Apostil kesinlikle belgenin içeriğine ilişkin bir tasdik sistemi değildir. Apostili, resmi belgelerin yabancı ülkelerde geçerli olabilmesi için yapılan bir işlem olarak tanımlıyoruz. Apostil işlemini, o belgenin kayıtlı olduğu ülkedeki bir yetkili makam yapar. Bu bu sayede belge, yurt dışında geçerlilik kazanır. Bu işlem sayesinde, belgenin yasal bir belge olduğu ve sahibinin haklarına sahip olduğu da resmen kabul görür.
Apostil işlemi, belgelerin ülke içinde kullanıldığı zamanlardan daha yeni bir kavramdır. 1961 yılında, Lahey Konferansı'nda imzalanan Apostil Sözleşmesi ile bir standardizasyon sağlanmıştır. Bunun sayesinde, belgelerin yabancı ülkelerde kullanılabilmesi için artık apostil işlemi yapılması gerekmektedir.
Apostil işlemini, genellikle resmi belgeler için yapıyoruz. Bunlar arasında doğum belgesi, evlilik belgesi, ölüm belgesi, diplomalar, sertifikalar, vekâletname, pasaport ve nüfus kayıt örneği gibi belgeler yer alır. Bu belgelerin apostil işlemine tabi tutulması, yabancı ülkelerde kullanılmalarını kolaylaştırır.
Apostili genellikle yargı organları veya mülki idareler yapar. Ülkemizde her ikisinde de yapılmaktadır. Adli belgeler için Adalet Komisyonu Başkanlıkları apostil onayı verir. İdari belgeler için Valilikler ve kaymakamlıklarda yapılmaktadır. Apostil onayını belgeyi aldığınız yerde yaptırmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir valilik veya kaymakamlıkta yaptırabilirsiniz.
Apostil işlemi yapmak için öncelikle belgenin kayıtlı olduğu ülkenin yetkili makamından randevu alınmalıdır. Randevu aldıktan sonra, belge ve ilgili belge örnekleri ile birlikte yetkili makama başvuru yapıyoruz. Yetkili makam, belgeyi inceledikten sonra, belgenin yasal olduğunu doğrulayan bir apostil mührü verir. Bu mühür, belgenin yabancı ülkelerde geçerli olduğunu gösterir.
e-Devlet üzerinden apostil almak mümkündür. Ancak bu bütün belgeler için geçerli değildir. Örneğin apostilli doğum belgesi, apostilli bekârlık belgesi, apostlilli diploma alınamamaktadır. E-devlet üzerinden temin edilebilecek belgeler
Yurt dışında birçok üniversite diploma apostil talep etmektedir. Hatta bazı avrupa ülkeleri çift apostilli diploma talep etmektedir. Bu durumda kişi diplomasını çeviri için OSB Akademiye başvurmadan önce belgenin aslına kaymakamlıktan apostil onayı almalıdır. Hitamında büromuzda tercüme edilen ve noter onayı yaptırılan diplomaya bir kere daha apostil almalıdır.
Türkiyeden almış olduğunuz bir belge için yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından apostil şerhi alabilirsiniz. Aynı şekilde belgeyi başka bir ülkeden temin etmiş kişiler de Türkiye de bulunan ilgili ülke konsolosluğuna müracaat ederek apostil tasdik şerhi yaptırabilirler.
Kamu kurumlarından alınan evrakların yurtdışında kullanılması durumunda, evrakın üzerindeki imzaların gerçek olduğunun devlet tarafından onaylanmasıdır. Kısaca devlet elinizdeki evrakın orijinal ve gerçek olduğunu ifade etmektedir.
Örnek verecek olursak; çoğunlukla iş amacıyla kullanılmaktadır. Veya eğitim için yurtdışında bulunan kamu kuruluşlarına başvuru yaparken de kullanılmaktadır. İbraz edilecek diploma ve transkript gibi belgelerin, OSB Akademi ile noter onaylı yeminli tercümesinin yapılmış olması gerekir. Ve belgenin gerçekliğini tasdikleyen apostil onayı ile götürülmesi gerekmektedir.
Apostil onaylı tercüme terimi nedir? Tercümeden sonra, noter onayı alınıp, apostil tasdik şerhiyle onaylanmış tercüme evrakı anlamına gelmektedir. Kısaca evrakın tercümesinden sonra üzerine noter ve apostil onay kaşelerinin basılmasıdır.
Belgelerinizi Whatsapp, Telegram, e-mail gibi iletişim kanallarımızdan müşteri temsilcimize göndermenizle birlikte tercüme edilerek noter onayı alınır ve apostil onayı işlemleri tamamlanır. Sizin evinizden bile çıkmanıza gerek kalmaz. Bütün belgelerinizi, yeminli mütercim tercümanlarımız tercüme eder. Akabinde noter onay ve apostil tasdik işlemlerini tamamlıyoruz. Ve adresinize en kısa sürede teslim ediyoruz.
Apostil onaylı belgelerde;
Valilikler ve Kaymakamlıklarda bulunan apostil şube veya farklı isimlerdeki yetkili memurlardan apostil tasdik onayı alıyoruz. Adli Belgelere ise Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) kuruluşları olan merkezlerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarında apostil onayı alıyoruz.
Apostil tasdik fiyatı genellikle bulunmamaktadır. Ancak bazı kaymakamlıklarda küçük bir bedel karşılığında makbuz kesilmekte ve apostil onay işlemleri tamamlanmaktadırlar.
Apostil tasdiki genel olarak kamudan alınan bütün evraklara yapılabilmektedir. Söz konusu evraklar eğitim belgelerinden lise veya üniversite diplomaları ile birlikte medeni durumu gösteren belgelere değişiklik göstermektedir. En önemlileri; Formül A Doğum belgeleri, Formül B belgeleri veya evlilik cüzdanları, evlenme ehliyeti evrakları ile birlikte vekaletnameler ve muvafakatnamelerdir. Ancak yukarıdaki listede verdiğimiz evraklarla sınırlı değildir. Söylediğimiz gibi kamudan alınan bütün evraklara tasdik şerhi alınabilmektedir.
Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
Türkiye, ABD, Bulgaristan, Almanya, İspanya, Brunei Sultanlığı, Güney Kore, Makedonya, İrlanda, Saint Lucia, Gürcistan, Macaristan. Saint Vincent, Andora Cook Adaları, İsrail, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Malavi Samoa, Hindistan. Antigua, Hollanda, İsveç, San Marino, Malta, Arjantin, Seyşeller, Çin Halk Cumhuriyeti. Hong Kong, Makou, İsviçre, Marshall Adaları, Arnavutluk, İrlanda, Danimarka, Mauritius, Moldova, Honduras, Monako. İtalya, Slovenya, Kazakistan, Meksika, Dominik, Sırbistan, Avustralya, İzlanda, Namibya. Slovakya, Avusturya, İspanya, Japonya, Azerbaycan, Niue, Ekvador, İsrail, Norveç, Karadağ. Tonga, Surinam, Ermenistan, Bahamalar, El Salvador, Svaziland, Barbados, İsviçre. Trinidad ve Tobago, Kolombiya, Barbuda, Estonya, Kuzey İrlanda, Portekiz, Ukrayna, Panama. Letonya, Belarus, Fiji, Japonya, İzlanda, Grenada, Lesotho, Romanya, Venezuela, Polonya, Belçika, Finlandiya. Belize, Fransa, Liberya, Karadağ, Birleşik Krallık (İngiltere), Saint Kitts ve Nevis, Kazakistan, Lihtenştayn, Kolombiya, Yeni Zelanda, Rusya Federasyonu. Bosna-Hersek, Grenadines, Litvanya, Yunanistan, Lüksemburg, Bostvana, Güney Afrika.
Apostil Onayını Kimler Alabilir?
Apostil onayı almak için evrakın şahsen müracaatına gerek yoktur. Orijinal ıslak imzalı kamu evrakını veya noter onaylı tercüme evrakını Kaymakamlıklara götüren herkes, kimliğini ibraz ederek apostil onayı yaptırabilir.
Apostil tasdikli tercüme evrakı için müşteri temsilcimizi aramanız yeterlidir. Bunun için, evraklarınızı dünyada konuşulan bütün dillere tercüme ederek apostil onayınızı almaktayız. Bu dillerden bazıları şunlardır: İngilizce Apostilli Tercüme, Fransızca Apostilli Çeviri, Almanca Apostilli Çeviri, İtalyanca Apostilli Tercüme, Arapça Apostil Çeviri….
Apostil nedir diye saatlerce araştırmanıza gere yok. OSB Akademi Tercüme, talep etmeleri halinde noter onaylı tercüme sonrasında gereken apostil onaylarını müşteri adına yaptırmaktadır.
Diğer Yazı ve Makaleler