Türkiye’de Yabancı Biriyle Evlenmek İçin Gereken Evraklar Büromuzda titizlikle tercüme edilir. Ostim Akademi Yeminli Tercümanlık Bürosunda çok sıklıkla yapılan işlemlerden biridir. Bu nedenle büro personelimiz bu konuda oldukça deneyimli olduğu için merak ettiğiniz konularda sizi doğru bir şekilde yönlendirmektedir.

yabancı bayan ile evlenmek

Yabancı Biriyle Evlenmek İçin Ne Gerekiyor?

Bütün evlilikler gibi yabancı biriyle evlenmek için de evlenme ehliyetine sahip olunmalıdır. Aynı şekilde karşı taraf ta evlenme ehliyetine sahip olmalıdır. Her iki tarafta evlenme ehliyetine sahip olduklarını kendi iç hukuk kurallarına göre temin edecekleri belgelerle ispat etmek zorundadırlar.

Türkiye’de Yabancı Biriyle Evlenmek İçin Gereken Evraklar

Bu konuyu daha çok yabancı uyruklu kişi için neler istenmektedir konusuna odaklanarak inceleyeceğiz. Kişi belgeleri kendi ülkesinden getirecekse belgelerin apostil onayı alınmış şekilde olması gerekmektedir. Belgeler Türkiye’deki ülke misyonundan temin edilirse, bu belgeler Türkiye Dışişleri Bakanlığından onaylanması gerekmekledir.

  • Noter Onaylı Pasaport Tercümesi; Türkiye’de hiçbir yabancı bu belge olmadan resmi işlemler yaptıramaz. Aynı şekilde nikah işlemleri içinde bu belge gereklidir.
  • Doğum Belgesi; Bu belge yabancı uyruklu kişinin gelirken yanında getirmesi ve muhakkak surette apostil alınmış olması gerekmektedir. Doğum Belgesi yabancı uyruklu kişinin ilk soyadını göstermesi, uyruk ve kimlik bilgilerini göstermesi açısından önemlidir. Bu nedenle hemen her ülkede olmazsa olmaz istenen belgeler arasındadır. Belge çevirisi yapılırken Belgedeki isimlerin Pasaport bilgisiyle aynı olmasına dikkat edilir. Örneğin; Orta Asya Cumhuriyetlerinde isim yazılışları oldukça farklıdır, kişinin adı babasının adıyla birlikte yazılır, hatta bazı doğum belgelerinde dede adı bile yazılır. Bu durum bire bir tercüme edilmesi halinde karışıklıklara neden olabilir. Bu nedenle yeminli tercüme esnasında kişinin pasaporttaki isminin aynısı yazılmalıdır.
  • Bekarlık Belgesi; Ülkeden ülkeye çeşitli formatlarda olan bir belgedir. Kişinin bekar olduğunu kanıtlaması ve evlenebilmesi için gereklidir. Yabancı uyruklu kişi ülkesinden gelirken bu belge için de apostil almalıdır. Kişi boşanmış veya dul ise belgede muhakkak belirtilmelidir. Ayrıca bazı kurumlar boşanmaya ilişkin mahkeme kararının da tercümesini talep etmektedir.
  • Sağlık Raporu

yabancı ile evlenmek

 

Evlilik/Nikah Belgeleri Ne Kadar Süre Geçerli?

Yabancı uyruklularla evlenmek için gereken belgeler alındığı tarihten itibaren 6 ay süreyle geçerlidir. Bu süre noter onaylı tercüme tarihi ile karıştırılmamalıdır. Süre evrakın çıkarıldığı tarih itibarıyla başlamaktadır.

Her iki tarafında yabancı olması durumunda;

Bu konuda iki başlıkta incelenebilir.

  1. Aynı Uyruklu İki Yabancı
  2. Farklı Uyruklu İki Yabancı

Bu şekildeki kişiler kendi Büyükelçilik veya konsolosluklarında veya Türk Makamları önünde de evlenebilirler.

Oturma İzni Olmadan Evlilik Yapılır Mı?

Türkiye yetkili birimlerinde evlilik yapacak yabancılar yukarıdaki belgelere ilave olarak ikamet ettikleri “Otel ve benzeri yerden” ikametlerini ispat eden bir belge temin etmeleri gerekmektedir. Yukarıdaki belgeleri de kendi içi hukuklarına göre temin etmelidirler.

Evlilik, Nikah İşlemleri İçin Yeminli Tercüman

Evlenecek çiftlerden biri yabancı ve Türkçe bilmiyorsa veya her ikisi de yabancı ve Türkçe konuşamıyorsa nikah işlemleri için yeminli tercüman zorunludur. Her ikisi de yabancı ise evlenme beyannamesi yeminli tercüman tarafından doldurulmalıdır.

Nikahta Tercüman Ücreti

Nikah için anlaşılan yeminli tercümanlar için belirli bir tarife yoktur. Genellikle dil durumuna göre ücret belirlenmektedir.

Ostim Akademi Yeminli Tercümanlık Bürosu hangi ülkeye ait olursa olsun yabancı biriyle evlenmek için gereken belgeleri tercüme etmektedir. Büyükelçilik misyonlarından alınan belgeleri dışişleri bakanlığı onayları alınmaktadır. Büromuz nikah işlemleri dışında da gerekli tüm yeminli tercüme ihtiyaçlarınız için size en yakın adrestir.